A fácánleves a családunkban egyet jelent a karácsonyi vacsorával. Minden évben ez az étel készíti elő az ünnepi vacsora fő fogását, így hát nagy becsben tartjuk. A novemberi fácánvadászat egy ünnep, ami az karácsony közeledtét jelzi és ezzel egy időben indul a készülődés az ünnepekre.

EREDETE:
A fácánleves eredete a középkori Európába, főként a nemesi konyhák világába vezethető vissza. A fácán, mint vadmadár, régóta a nemesi vadászatok egyik kiemelt zsákmánya volt, így a belőle készült ételek, például a leves is, a gazdagabb társadalmi rétegek asztalára került elsősorban. A fácán eredetileg Közép-Ázsiából származik, ahonnan az ókori Görögországba és Rómába került. A rómaiak terjesztették el Európa más részein is.
A középkori lovagi lakomákon a vadmadarak, köztük a fácán különleges csemegének számítottak. Nemcsak az íze miatt, hanem státuszszimbólumként is szerepelt az ünnepi asztalokon.
A fácánleves az európai vadkonyha egyik ikonikus fogása lett. Főként a középkori vadászatok után, a terítékre került vadat dolgozták fel levesként is. A leves eredetileg lassú főzéssel, gyökérzöldségekkel, fűszerekkel és gyógynövényekkel készült, kiemelve a fácán jellegzetes, enyhén vad ízét.
TIPPEK
- Nyugodtan adhatunk más zöldségeket is a leveshez, pl. burgonya, gomba, paradicsom.
- Próbáljuk a hideg főzővizet lassan melegíteni, így több íz oldódik ki.
FÁCÁN LEVES RECEPT
HOZZÁVALÓK:
1 egész fácán (tisztítva)
• 3 sárgarépa
• 2 petrezselyemgyökér
• 1 kisebb zeller
• 1 közepes vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 póréhagyma (opcionális)
• 1 csokor friss petrezselyem
• 5-6 szem fekete bors
• 5-6 szem borókabogyó
• 2-3 babérlevél
• 1 csokor friss kakukkfű (opcionális)
• Só ízlés szerint
• 2,5 liter víz
ELKÉSZÍTÉS:
- A leves egyik alapeleme, hogy megfelelően készítsük elő a fácánt a leveshez. A madarat érdemes fél órára sós vízbe tenni, ami segít eltávolítani a testben maradt nedveket. Ezután pirítsuk meg a húst egy serpenyőben, ezzel is plussz ízeket adva neki, majd tegyük egy fazék vízbe és szép lassan melegítsük kb. 45 percig, közben habozzuk le.
- Tegyük a zöldségeket és a fűszereket a vízbe, majd fedjük le és további három órát főzzük alacsony hőfokon, hogy ne forrjon.
- Ha a leves elkészült és a hús már omlós, sózzuk utána ízlés szerint, majd szedjük ki belőle a zöldséget és a húst, az alaplét pedig szűrjök le, hogy tiszta levet kapjunk.
- Tálaljuk a leveszöldségel és a hússal, esetleg tésztával.

I’m a passionate hunter and a fan of wild game cooking, sharing my experiences in the woods and my respect for nature through recipes and hunting stories. My goal is to inspire you to discover sustainable hunting and real, pure flavours.